Egyszerű mogyorókrémlikőr



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
1   l   t e j
2 0 0   g   c s o k o l á d é s   m o g y o r ó k r é m
1 5 0   m l   v o d k a
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A tejet kis lángon felforraljuk. Belekanalazzuk a mogyorókrémet, és kézi habverővel alaposan eldolgozzuk benne. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a vodkát is belekeverjük. Tiszta, száraz üvegekbe töltjük, és lezárjuk. Fogyasztás előtt alaposan fel kell rázni, hűtőben tárolva kb. 1 hónapig áll el.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. decemberi számában.

Diós-citromos rizspehelypite



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 36×13 cm-es piteformához:
az alaphoz:
2 0 0   g   d a r á l t   d i ó
4 0 0   g   k ó k u s z o l a j
1   t o j á s s á r g á j a
a rizses réteghez:
1 0 0   g   k ó k u s z v i r á g c u k o r
2   t o j á s
2   t o j á s s á r g á j a
1   ( b i o ) c i t r o m
1 5 0   m l   k ó k u s z t e j s z í n
60   g   r i z s p e h e l y
a formához:
k ó k u s z o l a j
k ó k u s z l i s z t
a díszítéshez:
4   t o j á s f e h é r j e
1 0 0   g   k ó k u s z v i r á g c u k o r
2   t e á s k a n á l   g l u t é n m e n t e s   é t k e z é s i   k e m é n y í t ő
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A diót elkeverjük a folyékony kókuszolajjal és a tojássárgájával. A kiolajozott és liszttel szórt piteformába öntjük, elegyengetjük-simítjuk, és hűtőbe tesszük. A kókuszvirágcukrot kihabosítjuk a tojással és a tojássárgájával, beledolgozzuk a citrom lereszelt héját és kifacsart levét, valamint a tejszínt és a rizspelyhet. A diós alapra öntjük, majd előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. (Ha túlzottan pirulna, a sütési idő felénél sütőpapírral letakarhatjuk.) Rácson hagyjuk kihűlni.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, a vége felé beledolgozzuk a kókuszvirágcukrot és a keményítőt is. Habzsákba töltjük, a pite tetejére halmokat nyomunk belőle, végül szakácsfáklyával karamellizáljuk. Jól lehűtve, szeletekre vágva kínáljuk.


A receptet a Kókusz Világ támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. decemberi számában.

Mandulás Rudolf



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 20–22 db-hoz:
1 5 0   g   l i s z t
2 5   g   k u k o r i c a l i s z t
5 0   g   p o r c u k o r
1   t e á s k a n á l   s z í n t e l e n   m a n d u l a k i v o n a t
1 0 0   g   j é g h i d e g   v a j
1   t o j á s s á r g á j a
a díszítéshez:
1   t o j á s f e h é r j e
k b .   2 0 0   g   p o r c u k o r
1   t e á s k a n á l   é t k e z é s i   k e m é n y í t ő
p i r o s   é t e l f e s t é k
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A kétféle lisztet és a porcukrot dagasztógép táljába szitáljuk. Hozzáadjuk a mandulakivonatot, nagy lyukú reszelőn belereszeljük a vajat, és a dagasztókarral morzsásra dolgoztatjuk. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, a tojássárgájával egyneművé gyúrjuk. Folpakba csomagolva 15 percre mélyhűtőbe tesszük.
Kb. 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, rénszarvas alakú kiszúróval szaggatjuk. A leeső tésztadarabokat újragyúrjuk és -formázzuk. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Tálcára szedve hagyjuk teljesen kihűlni.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Kisebb adagokban hozzáadjuk a keményítővel összeforgatott, átszitált porcukrot – lehet, hogy nem kell mind –, és sűrűn folyós masszává keverjük. Nejlonzacskóba töltjük, a sarkára apró lyukat vágunk. Díszítjük a süteményeket, majd a maradék cukormázat piros ételfestékkel színezzük, és megmintázzuk a rénszarvasok orrát. A kekszet a máz teljes dermedése után kínáljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. decemberi számában.

Citromos aprósütemény



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
1 5 0   g   l i s z t
1 2 0   g   p o r c u k o r
1 0 0   g   é t k e z é s i   k e m é n y í t ő
1 / 2   c s o m a g   ( 6   g )   s ü t ő p o r
1 0 0   g   j é g h i d e g   v a j
2   c i t r o m   r e s z e l t   h é j a
2   t o j á s s á r g á j a
1 – 2   e v ő k a n á l   t e j f ö l
a mázhoz:
1 5 0   g   p o r c u k o r
3 – 4   e v ő k a n á l   f r i s s e n   f a c s a r t   c i t r o m l é
a díszítéshez:
d u r v á r a   d a r a b o l t   n a t ú r   p i s z t á c i a
s z á r í t o t t   r ó z s a b i m b ó   a p r í t v a
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A liszt, a porcukor, a keményítő és a sütőpor elegyét tálas mixer edényébe szitáljuk. Nagy lyukú reszelőn belereszeljük a vajat, és a géppel morzsás állagúra dolgoztatjuk. Hozzáadjuk a citromhéjat és a tojássárgáját, 1–2 percig még kevertetjük a géppel, majd gyúródeszkára borítjuk. A tejföllel egyneművé gyúrjuk, cipóvá formáljuk, és folpakba csomagolva 1 éjszakán át hűtőben pihentetjük.
Másnap lisztezett deszkán kb. 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, tetszőleges kiszúróformákkal szaggatjuk. A süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben 13–15 perc alatt készre sütjük. Tálcára szedve hagyjuk teljesen kihűlni.
A porcukrot a citromlével alaposan elkeverjük. A süteményeket bevonjuk a mázzal, és mielőtt megdermed, meghintjük pisztáciával és rózsabimbóval.


A receptet a Butlers támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. decemberi számában.

Vaníliás-gesztenyés szelet



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 35 szelethez, 20×30 cm-es tepsihez:
az alaphoz:
2 5 0   g   h á z t a r t á s i   k e k s z
2 5 0   g   g e s z t e n y e p ü r é
5 0   g   s á r g a b a r a c k l e k v á r
1 5 0   m l   t e j
1   k u p i c a   r u m
a krémhez:
1   c s o m a g   ( 4 0   g )   v a n í l i a í z ű   p u d i n g p o r
3 0 0   m l   t e j
1 2 5   g   v a j
1 2 5   g   p o r c u k o r
a tetejére:
2 0 0   m l   h a b t e j s z í n
1   c s o m a g   ( 1 0   g )   h a b f i x á l ó
c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A háztartási kekszet durvára daraboljuk, összedolgozzuk az áttört gesztenyepürével, a lekvárral, a tejjel és a rummal. A sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és szép simára egyengetjük.
A pudingport a tejjel sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni. A vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzákeverjük a pudingot. A krémet a kekszes alapra simítjuk, néhány órára hűtőbe tesszük.
A süteményt kockákra vágjuk, és a tejszínből a habfixálóval felvert kemény habbal díszítjük. Végül a tetejét leheletfinoman kakaóporral hintjük meg.


A receptet a Maroni támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. novemberi számában.