Cseresznyés-mandulás-csokoládés pite



Hozzávalók 26 cm átmérőjű pitéhez:
a formához:
kevés vaj
a tésztához:
15 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás
22,5 dkg liszt
a vaksütéshez:
szárazbab
a töltelékhez:
50 dkg cseresznye
3 evőkanál mandulalikőr
10 dkg étcsokoládé
12,5 dkg vaj
12,5 dkg porcukor
3 tojás
12,5 dkg darált mandula
2,5 dkg liszt
1/2 csomag (6 g) sütőpor
5 dkg amaretti
7,5 dkg szeletelt mandula
a díszítéshez:
porcukor
amaretti


A vajat, a porcukrot és a tojást kézi mixerrel simára és fényesre keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, egyneművé állítjuk össze, majd folpakba csomagolva 1/2 órára hűtőbe tesszük.
A megtisztított cseresznyét kimagvaljuk, összekeverjük a likőrrel, és állni hagyjuk.
A tésztát enyhén lisztezett munkalapon a piteforma méretére nyújtjuk, kibéleljük vele a vajjal enyhén kikent sütőformát, és további 20 percre hűtőbe tesszük. A pihentetést követően sütőpapírral borítjuk a tésztát, szárazbabot szórunk rá, és előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt elősütjük – a sütőből kivéve annak hőmérsékletét 150 fokra csökkentjük.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, simára keverjük, lehűtjük. Az amarettit késes aprítóval morzsásra daráljuk, a cseresznyét leszűrjük úgy, hogy a levét felfogjuk.
A vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tojást, a darált mandulát, a sütőporral összeforgatott lisztet, a csokoládét és az amarettit. A töltelék 1/3-át az elősütött tésztalapra simítjuk, erre kerül a cseresznye, amit befedünk a maradék töltelékkel. Megspricceljük az áztatólével, és rászórjuk a szeletelt mandulát. A 150 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük – a tetejének ropogósnak, a belsejének kissé lágynak kell lennie.
Miután kihűlt, porcukorral meghintve, felszeletelve, amarettivel díszítve kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése