Teás-csokoládékrémes torta



Hozzávalók 23 cm átmérőjű tortához:
a tésztához:
6 tojás
14 dkg cukor
4 evőkanál olaj
16 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
továbbá:
sárgabaracklekvár
a sziruphoz:
1 dl ízesítés nélküli tea
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1–2 kandiscukorpálca
a krémhez:
20 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
1 csomag (2 dkg) zselatin fix
a díszítéshez:
tealevél alakú formacukor


A tészta hozzávalóiból külön-külön 2 lapot sütünk. 3 tojást kihabosítunk 7 dkg cukorral, hozzáadunk 2 evőkanál olajat, majd 8 dkg lisztet, amit 6 g sütőporral előzőleg összeforgattunk. A masszát az alján sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. A maradék hozzávalókból ugyanígy megsütjük a másik lapot.
Miután mindkettő kihűlt, az egyiket megkenjük lekvárral, rátesszük a másik lapot.
A sziruphoz a teát összeforraljuk a kakaóval, feloldjuk benne a cukrot. Amikor kihűlt, foltokban a tortára kanalazzuk.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A tejszínből a zselatinnal kemény habot verünk. A mascarponébe keverjük a csokoládét, és beleforgatjuk a habot. Bevonjuk vele a tortát, majd a formacukrokkal díszítjük.


A receptet a Candyfour támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. májusi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése