Fűszeres aszaltszilva-krémleves



Hozzávalók 4 személyre:
5 dl félédes vörösbor
5 dl víz
2–3 csillagánizs
1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál szegfűszeg
1 kávéskanál szegfűbors
1 narancs
1 citrom
4 evőkanál méz
30 dkg aszalt szilva
4 dl főzőtejszín
a tálaláshoz:
pirított dió
citromfűlevél


A bort és a vizet lábasba öntjük. Hozzáadjuk a fűszertojásba zárt fűszereket, a citrusok lereszelt héját és kifacsart levét, valamint a mézet. Kevergetve, kis lángon felforraljuk, majd kb. 5 percig főzzük. A tűzről levéve beletesszük a szilvát, negyedórát pihentetjük a levest, majd eltávolítjuk a fűszertojást, és az ételt botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, és hőkiegyenlítéses módszerrel hozzáadjuk a tejszínt. Csak felforrósítjuk, de már nem főzzük.
Melegen vagy langyosan, durvára darabolt, pirított dióval meghintve, citromfűlevéllel díszítve tálaljuk.

Tipp: a megadott hozzávalókkal készítve igen sűrű, intenzíven fűszeres ízű levest kapunk – ha hígabbra és/vagy kevésbé karakteres ízűre készítenénk, növeljük a víz mennyiségét.



A receptet a Fűszerész támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. februári számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése