Teakeksz



Hozzávalók kb. 50 db-hoz:
3 dl tejszín (30%-os)
10 filter tea (pl. csipkebogyó)
1 dkg liofilizált feketeribizli
40 dkg liszt
20 dkg vaj
14 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 csipet só


A tejszínt felforrósítjuk, de nem forraljuk fel. Belekeverjük a feketeribizlit, beletesszük a filtert, és hagyjuk, hogy a ribizli puhuljon, a tea pedig ázzon. Bő 1/2 óra elteltével a filtert kivesszük, jól kinyomkodjuk, majd botmixerrel pürésítjük a gyümölcsös tejszínt (nem baj, ha maradnak benne kisebb gyümölcsdarabok). A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sóval, beledaraboljuk a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzászitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejszínt, és egynemű tésztává gyúrjuk. Folpakba csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára. A pihentetést követően kb. 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, és kekszformázóval 5x5 cm-es lapokat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített, 160 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük – nem szabad túlsütni, mert könnyen kiszárad, megkeményedik.


Forrás: ChefTündér

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése