Cseresznyés csokoládétorta



Hozzávalók 23 cm átmérőjű tortaformához:
a töltelékhez:
35 dkg magozott cseresznye
2 evőkanál rum
a krémhez:
20 dkg csokoládé (64% kakaótartalmú)
45 dkg tejszín
a tésztához:
14 dkg csokoládé (64% kakaótartalmú)
3 evőkanál víz
1 evőkanál rum
3 tojás
12,5 dkg vaj
12,5 dkg porcukor
5 dkg liszt
5 dkg pirított mandula
a díszítéshez:
csokoládéforgács
cukrozatlan kakaópor


A cseresznyét 6 órán át áztatjuk a rumban – közben kicsit magába is szívja a gyümölcs az alkoholt. A krémhez felforraljuk a tejszínt, a feldarabolt csokoládéra öntjük. Addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad, majd hagyjuk teljesen kihűlni, végül hűtőbe tesszük.
A tésztához vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét a vízzel. A vízgőzről levéve hozzákeverjük a rumot és a tojássárgáját. A vajat habosa, krémesre keverjük a cukorral, majd beledolgozzuk a csokoládés keveréket is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a darált mandulával és az átszitált liszttel váltakozva a csokoládés masszába forgatjuk. A sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 1/2 óra alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd a tortaformából rácsra téve teljesen kihűtjük. Visszatesszük az időközben megtisztított tortaformába, körépattintjuk a karimát. Ráhalmozzuk a leszűrt cseresznyét. A hűtőből kivett csokoládés tejszínt gépi habverővel könnyű krémmé keverjük, mjad a cseresznyére halmozzuk. A kész tortát néhány órára hűtőbe tesszük. Végül késsel finoman körbevágjuk, levesszük róla a karimát. Csokoládéforgáccsal és kakaóporral díszítve, szeletekre vágva kínáljuk.


Nyári gyöngybableves



Hozzávalók:
20 dkg fehér gyöngybab
ételízesítő por

frissen őrölt fekete bors
1 vöröshagyma
2–3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
30 dkg zsenge sárgarépa
1 nagyobb kígyóuborka
2,5 l húsleves vagy alaplé
10 dkg apró tészta


A gyöngybabot a főzést megelőző este átválogatjuk, megmossuk, majd bő, hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, ételízesítő porral ízesített vízben puhára főzzük, leöblítjük, leszűrjük. A hagymát megtisztítjuk, a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Nagy lábasban felhevítjük az olajat, megpirítjuk rajta a kétféle hagymát. Hozzáadjuk az időközben megtisztított és karikákra szelt sárgarépát, tovább pirítjuk-pároljuk. Az uborkát meghámozzuk, hosszában negyedeljük, eltávolítjuk a belső, magos részt, a maradék uborkát apró kockákra vágjuk. A feldarabolt uborkát is a leveshez adjuk, a gyöngybabbal együtt. Ízesítettem sóval és borssal, és felöntjük a forró levessel. Felforraljuk, majd kis lángon – a vége felé a tésztát is hozzáadva – készre főzzük.


Emeletes zöldborsósaláta



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 5 pohárhoz:
2 5   f ü r j -   v a g y   6   t y ú k t o j á s
3 0 0   g   z s e n g e   z ö l d b o r s ó   ( t i s z t í t v a   m é r v e )
1   c s o m ó   ú j h a g y m a
s ó
ő r ö l t   f e h é r   b o r s
1   t o j á s s á r g á j a
1 2 5   m l   o l a j
1   e v ő k a n á l   m u s t á r
1   e v ő k a n á l   c i t r o m l é
1 0 0   m l   t e j s z í n
a tálaláshoz:
b o r s ó h a j t á s
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A fürjtojást a szokott módon keményre főzzük, megpucoljuk, felkarikázzuk. A borsót enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Az újhagymát megtisztítjuk, és keveset a zöld szárrészből is felhasználva karikákra vágjuk. Majonézt készítünk: a tojássárgáját elkeverjük, kis adagokban hozzákeverjük az olajat. Hozzáadjuk a mustárt, a citromlevet és a tejszínt, ízesítjük sóval, borssal. Híg öntetet kapunk, amibe beleforgatjuk a kihűlt zöldborsót. (Ha sűrűbb öntetet szeretnénk, tejszín helyett használjunk tejfölt.) A poharakban szétosztjuk a hagymát, ráhalmozzuk a majonézes zöldborsót, majd az egészet megkoronázzuk a tojással. A tetejét borsóhajtással díszítve tálaljuk.


A receptet a Bioháló támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. márciusi számában.

Epres-csokoládés pohárdesszert



Hozzávalók 6 pohárhoz:
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál cukor
1 pohár (18 dkg) görög joghurt
1 dl tejszín
15 dkg teljes kiőrlésű zabkeksz
40 dkg eper
a díszítéshez:
tejszínhab
cukrozott kakaópor


A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, feloldjuk benne a cukrot, majd időnként megkeverve kb. 5 percig hűlni hagyjuk. Fokozatosan adagolva, folyamatosan kevergetve beledolgozzuk a tejszínt és a görög joghurtot. A kekszet késes aprítóval ledaráljuk, az epret megtisztítjuk. A poharakba osztjuk a kekszmorzsa felét, rákanalazzuk a csokoládés joghurtkrém felét, rádaraboljuk az epret, majd ismét kekszmorzsa és csokoldás joghurtkrém következik. Tálalás előtt a tetejüet tejszínhabbal és cukrozot kakaóval díszítjük.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2014. júniusi számában.

Kapribogyós tonhalkrém



Hozzávalók:
10 dkg sós lében eltett tonhal (konzerv)
3 teáskanál reszelt, ecetes torma
2–3 kisebb csemegeuborka
2 teáskanál kapribogyó
1 dl tejföl

frissen őrölt fekete bors


A tonhalat lecsepegtetjük, villával enyhén áttörjük. Az uborkát és a kapribogyót szintén lecsepegtetjük, az uborkát apró kockákra vágjuk. A tonhalhoz adjuk a tormát, az uborkát, a kapribogyót és a tejfölt, finoman átkeverjük, végü ízesítjük kevéske sóval és borssal. Pirítóssal kínáljuk.


Rántott karfiol mártogatóssal



Hozzávalók:
1 nagyobb karfiol

a panírozáshoz:
liszt

őrölt fehér bors
őrölt kömény
tojás
zsemlemorzsa
a sütéshez:
olaj
a mártogatóshoz:
25 dkg túró
40 dkg görög joghurt
3–4 csemegeuborka
2 teáskanál kapribogyó
1 kis csokor kapor

frissen őrölt fekete bors


A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, majd bő, forró, sós vízben jó félpuhára főzzük, végül leszűrjük. A lisztet ízesítjük sóval, borssal és köménnyel, az enyhén felvert tojáshoz is adunk némi sót. A karfiolt a fűszerezett lisztbe, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Az olajból konyha papírtörlőre szedjük, hagyjuk lecsepegni. A mártogatóshoz tálba morzsoljuk a túrót, hozzáadjuk a joghurtot, és botmixerrel néhány fordulattal összekeverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott uborkát, kaprot és kapribogyót, ízesítjük kevés sóval és borssal, jól elkeverjük. A rántott karfiolt a mártogatóssal és magvas kiflivel tálaljuk.