Bujdosó pogácsa



Hozzávalók:
4 dl tej
1 evőkanál porcukor
5 dkg friss élesztő
2 dl tejföl
3 tojássárgája
1 kg liszt
1 evőkanál só
50 dkg vaj
a tetejére:
1 tojás
szezámmag


A tejet langyosra melegítjük, feloldjuk benne a porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A tejfölben elkeverjük a tojássárgáját, majd az átszitált liszttel, a sóval, a vajjal és a felfutott élesztős tejjel egynemű tésztává dagasztjuk. Meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Lisztezett deszkán elnyújtjuk, és hajtogatjuk: a tészta felső 1/3-át középre, erre az alsó 1/3-ot, majd balról 1/3 és végül jobbról 1/3 tésztát. 1/2 órán át hagyjuk újra kelni, majd ismét nyújtjuk és megismételjük a hajtogatást. Összesen háromszor hajtogatjuk, végül 2-2,5 cm vékonyra nyújtjuk, a tetejét kés fokával berácsozzuk. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. A tetejüket megkenjük az enyhén felvert tojással, megszórtam szezámmaggal, és előmelegített, 180 fokos sütőben bő 1/2 óra alatt készre sütjük.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2014. februári számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése