Mimóza szelet



Hozzávalók kb. 27x38 cm-es tepsihez:
a tésztához:
60 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
15 dkg porcukor
25 dkg vaj
4 tojássárgája
5–6 evőkanál tejföl
a krémhez:
1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor
1 púpozott evőkanál liszt
1 tojás
4 dl tej
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 citrom
továbbá:
a tetejére:
porcukor
tejszínhab


A tésztához gyúródeszkára szitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, beledaraboljuk a vajat, elmorzsoljuk. Hozzászitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt is, és szép, egynemű tésztává gyúrjuk. Zsírozott, lisztezett tepsi hátán 4 egyforma lapot sütünk belőle – előmelegített, 180 fokos sütőben 12-13 perc alatt 1-1 lapot. Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet. A tojást közepes lábasba ütjük, kicsit elhabarjuk, hozzáadjuk a pudingport és a lisztet, valamint a tejből keveset, és simára, csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a maradék tejet, és állandóan kevergetve sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzádolgozzuk a kihűlt pudingos krémet, valamint a citromok lereszelt héját és kifacsart levét is. A tepsibe helyezzük az egyik lapot, megkenjük a krém felével, rá a második lap, erre sárgabaracklekvár, majd a harmadik lap, a krém másik fele, végül a negyedik lap. Finoman kicsit le is nyomkodjuk, majd 1 éjszakán át érni, puhulni hagyjuk. Másnap kockákra vágva, tetejét porcukorral meghintve és/vagy tejszínhabbal díszítve tálaljuk.


Vörösboros-csokoládés szilvakrémleves



Hozzávalók:
50 dkg szilva (tisztán mérve)
5 dkg nádcukor
őrölt fahéj
vaníliás cukor
2 dl vörösbor
1/2 l víz
5 dkg étcsokoládé (55%-os)
a tálaláshoz:
2 dl tejszín
fahéjas cukor

A szilvát megmossuk, felezve eltávolítjuk a magot, majd tovább negyedeljük. Lábasba tesszük, ráöntjük a vörösbort és a vizet, hozzáadjuk a cukrot, ízesítjük pici sóval, fahéjjal és vaníliás cukorral, majd főzni kezdjük. Amikor felforrt, fedő alatt, kis lángon főzzük tovább, a szilva teljes puhulásáig. Levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pürésítjük. A tűzre visszatéve kis lángon újra főzni kezdjük, közben hozzáadjuk a csokoládét is. Addig főzzük, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad a levesben. Újra pürésítjük, majd hideg vízfürdőre téve lehűtjük. Langyosan, tejszínhabbal és fahéjas cukorral díszítve tálaljuk.



Virslis vendégváró



Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
1 csomag (40 dkg) élesztős leveles tészta
30 koktélvirsli
pizzakrém
sajtkrém
1 tojás
szezámmag


A tésztát kicsomagoljuk, széthajtjuk, kb. 25x37 cm-es, téglalap alakú tésztalapot kell kapnunk. A rövidebbik oldala mentén kettévágjuk – így lesz 2 db 12,5x37 cm-es lapunk. Az így kapott 2 tésztacsíkból 5 cm széles alapú háromszögeket vágunk, 15-15 db-ot, így lesz összesen 30 háromszögünk. A tésztaháromszögekre pöttyintésnyi pizza- és sajtkrémet nyomunk, a szélesebbik végükre helyezünk 1-1 kis virslit, és feltekerjük (a tészta 2 kis kiálló végét behajtjuk). A kis kifliket/batyukat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, a tetejüket megkenjük az enyhén felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.


Csirkemell őzgerincformában sütve



Hozzávalók 10 cm széles és 32 cm hosszú őzgerincformához:
80 dkg csirkemellfilé

frissen őrölt fekete bors
petrezselyemzöld
kevés vaj
zsemlemorzsa
20 dkg vékony szelet húsos, füstölt szalonna
2 tojás
5 evőkanál tejföl
3 evőkanál liszt
15 dkg trappista sajt


A húst apró, 1 cm-es kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, félretesszük. A tojást elhabarjuk, hozzáadunk 3 evőkanál tejfölt, az aprított petrezselyemzöldet, a lisztet és 10 dkg reszelt sajtot, összekeverjük. A tojásos masszába dolgozzuk a húskockákat is, szükség szerint finoman utánízesítjük. Az őzgerincformát vajjal kikenjük, zsemlemorzsával behintjük, majd szép sorban kirakjuk a szalonnaszeletekkel úgy, hogy fedésben legyenek és mindkét oldalon túllógjanak a formán. A masszát a szalonnával bélelt formába öntjük, elegyengetjük, majd a lelógó szalonnadarabokat visszahajtjuk a masszára. A tetejére kenjük a maradék tejfölt és meghintjük a maradék sajttal, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Előmelegített, 170 fokos sütőben 40 percig sütjük. A sütőből kivéve a formából a sütőpapírra fordítjuk a húst, és a sütőbe visszatéve szép ropogós pirosra sütjük.


Amikor készre sült, kivesszük a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni, majd hűtőbe tesszük. Tálalásnál vékony szeletekre vágjuk (hidegen szépen szeletelhető), burgonyapürével és zöldsalátával kínáljuk.

Tipp: A zöldsalátához felkarikázunk néhány paradicsomot, paprikát, (meghámozott) uborkát és 1 vöröshagymát. Rétegezve üvegtálba tesszük, közben sózzuk-borsozzuk-petrezselyemzölddel meghintjük, végül cukros-ecetes salátalevet és kevéske olívaolajat öntünk rá. 15 percig hagyjuk érni, majd tálaljuk.


Húsleves másként



Hozzávalók:
6 csirke alsócomb
egész fekete bors
húsleveskocka
csípős paprikakrém
1 vöröshagyma
5–6 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld
paprika
1 csomó leveszöldség
20 dkg csigatészta


A csirkecombot megtisztítjuk, hideg vízben feltesszük főni. Amikor felfőtt, habját leszedjük, hozzáadjuk a megtisztított vörös- és fokhagymát, a fűszertojásba zárt borsot, a paprikába töltött petrezselyemzöldet, ízesítjük sóval és borsónyi csípős paprikakrémmel, leveskockával. Takarékon, lefedve főzzük tovább. Amíg fő, megpucoljuk és gyufaszálnyira gyaluljuk a zöldségeket. Amikor a hús megfőtt, kiszedjük a levesből, félretesszük. Eltávolítjuk a fűszertojást, a hagymákat és a paprikát. A leveshez adjuk a legyalult zöldségeket, rövid idő alatt ezeket is puhára főzzük. A húst – falatnyi darabokban – leszedjük a csontról, és az időközben külön kifőzött csigatésztával együtt visszatesszük a levesbe. Pár percig még együtt rotyogtatjuk, és tálaljuk.



Gyors szilvás gombóc



Hozzávalók 30-32 db-hoz:
7,5 dl víz
7 evőkanál olaj
őrölt fahéj
50 dkg liszt
2 tojás
bő 1/2 kg szilva
5 dkg cukor
olaj
zsemlemorzsa
nádcukor


A szilvát megmossuk, keresztben kettévágjuk, magját eltávolítjuk, tálcára rakosgatjuk és megszórjuk a fahéjjal ízesített cukorral.


A vizet feltesszük főni, amikor felforrt, ízesítjük sóval és hozzáadjuk az olajat. Belekeverjük a lisztet is, és addig hagyjuk a tűzön, amíg össze nem áll, szépen el nem válik az edény falától (elég kemény, nehezen kavarható lesz). A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk. A tojásokat egyesével tálkába ütjük, villával kissé felverjük, így adjuk szintén egyesével a masszához, amivel jól elkeverjük (botmixert is használhatunk ehhez a művelethez). Amikor már formázhatóra hűlt a tészta, vizezett kézzel 30-32 gombócot formálunk belőle, mindegyik közepébe 1/2-1/2 szilvát teszünk. Nagyobb lábasban olajat hevítünk, megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát, majd kevéske nádcukorral ízesítjük. A gombócokat forrásban lévő sós vízbe tesszük, kis lángon főzzük. Amikor feljönnek a víz tetejére, 1-2 percig még főzzük őket, majd szűrőkanállal kiszedjük a vízből. Lecsepegtetjük, és azon melegében megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában.

Csemegeuborka kapros savanyúságtartósítóval



Hozzávalók:
2 l víz
40 dkg cukor
2,2 dl ecet (20%-os)
1/2 csomag (10 dkg) kapros savanyúságtartósító
uborka
kapor
borsikafű
babérlevél
egész fekete bors
koriandermag
mustármag
csípős paprika

nátrium-benzoát
borkénpor


Az uborkát hideg vízbe áztatjuk, kb. 1/2 órára (így feláznak az esetleges szennyeződések, könnyebb megtisztítani), majd folyó víz alatt, csak erre használt körömkefével alaposan megtisztítjuk őket. A szintén alaposan kimosott, fertőtlenített üvegek aljába kaprot vagy borsikafüvet teszünk, szép sorban az üvegekbe rakjuk az uborkát. A felöntőléhez felforraljuk a vizet a cukorral és az ecettel, amikor felforrt, hozzáadjuk a kapros tartósítót is, és 1-2 percig tovább főzzük. Minden üveg uborkára ízlés szerint teszünk még babérlevelet, borsot, koriander- és mustármagot (ebből nem kell sok, mivel a tartósítóban is van), esetlegesen csípőspaprikát. Üvegenként (1,7 literes üvegre számítva) kerül bele 1-1 teáskanál só, késhegynyi nátrium-benzoát és borsónyi borkénpor. Végül rászedjük a forró felöntőlevet, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.


Citromos pite tojáshabbal



Hozzávalók 22 cm-es piteformához:
a tésztához:
11,5 dkg liszt
5 dkg jéghideg vaj
2,5 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 evőkanál hideg víz
1 teáskanál vaníliakivonat
a vaksütéshez:
szárazbab vagy kerámiagolyó
a krémhez:
5 tojás
15 dkg cukor
1,5 dl tejszín
2 citrom
a habhoz:
2 tojásfehérje
10 dkg cukor
1 teáskanál étkezési keményítő


A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpakba csomagolva 1/2 óráig a hűtőben pihentetjük. A piteformát alaposan kikenjük vajjal, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A 1/2 óra  pihentetés elteltével a tésztát lisztezett deszkán kb. 25 cm-esre nyújtjuk, kibéleljük vele a kivajazott formát úgy, hogy az oldalán is legyen tészta (a kissé túllógó tésztát levágjuk). Villával megszurkáljuk, sütőpapírt és babot teszünk rá, és vakon sütjük 10 percig. Ekkor lekerült róla a bab és a sütőpapír, így sül tovább 5 percig.
Közben a krémhez a tojást a cukorral nagyon habosra, krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját, kifacsart levét és a tejszínt is. A tölteléket az elősütött tésztára öntjük. 150 fokon, az alsó rácson sütjük tovább a pitét kb. 30 percig – sütőfüggő, ha lágynak tűnik, tegyük fel a középső rácsra, és ott süssük tovább kb. 5 percig 170 fokon.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé beledolgozzuk a cukrot és az étkezési keményítőt is. A sütőből kivett pitére kanalazzuk a habot, szépen elegyengetjük, majd a kanál hátoldalával felhúzkodva a habot kis "sipkákat" készítünk. Így kerül újra a sütőbe, mindaddig, amíg a habnak szép színe nem lesz. A sütőből kivéve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd hűtőbe tesszük. Másnap szeletelve tálaljuk.


Fürjtojásos kenyér



Hozzávalók 1 veknihez:
1 csomag (7 g) szárított élesztő
3 dkg cukor
1,4 dl langyos víz
40 dkg rétesliszt
1 csapott teáskanál só
12 fürjtojás
4 evőkanál olaj


Az élesztőt és a cukrot pohárba szórjuk, ráöntjük a kézmeleg vizet, elkeverjük, és hagyjuk pihenni, felfutni. Közben a lisztet elkeverjük a sóval, a tálas mixer táljába öntjük, a közepét kimélyítjük. Ide kerülnek a tojások: a fürjtojásnál fokozottan igaz, hogy egyesével kis tálkába üssük fel őket, mivel könnyen kerülhet apró tojáshéjdarabka a tojásba is. Végül hozzáadjuk az időközben felfutott élesztőt, és dagasztani kezdjük. Amikor kezd összeállni, belekerül – kanalanként adagolva – az olaj is. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától, ekkor letakarva, meleg helyen 3/4 órán át kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, vekni alakúra formázzuk, és a kiolajozott, kb. 11 cm széles és 30 cm hosszú püspökkenyérformába helyezzük. Letakarva újabb 3/4 órán át kelesztjük.


A tetejét vizes ecsettel lekenjük, és előmelegített, 210-220 fokos sütőben 1/2 óra alatt szép pirosra sütjük (ha túlzottan pirulni kezdene a teteje, takarjuk le alufóliával). A sütőből kivéve újra lekenjük vizes ecsettel, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.


Szilvás (gríz)gombóc



Hozzávalók 16 db-hoz:
2 dl tej
2 dl tejszín
2–3 evőkanál cukor
2 evőkanál vaníliás cukor
10 dkg búzadara
5 dkg vaj
8 szilva
5-5 dkg darált dió és földimogyoró
a raguhoz:
12–13 szilva
2 teáskanál cukor
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
citrombors
1/2 dl vörösbor
1 dl víz
1 teáskanál étkezési keményítő


A gombóchoz forrni tesszük a tejet a tejszínnel, amikor felforrt, hozzáadunk 1 evőkanál vaníliás cukrot és a cukrot. Vékony sugárban beleszórjuk a búzadarát, kis lángon pár percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Elkeverjük benne a kis darabokban hozzáadott vajat, lefedve először duzzadni, majd fedő nélkül hűlni hagyjuk. Közben megtisztítottam a szilvát, keresztben mindet kettévágjuk, kiemeljük a magot – mivel nyersen kerül a gombócokba, ne használjunk kemény szilvát, sokkal finomabb érettebb gyümölccsel készítve. A kihűlt masszát 16 egyforma részre osztjuk, mindegyikből gombócot készítünk úgy, hogy a közepükbe helyezünk 1/2-1/2 szilvát. A darált dióhoz adunk 1/2 evőkanál vaníliás cukrot, és zsiradék nélkül kicsit megpirítjuk, karamellizáljuk rajta a cukrot. Ugyanígy járunk el a mogyoróval is. A gombócok felét a kihűlt cukros dióba, másik felét a szintén kihűlt cukros mogyoróba forgatjuk. A raguhoz megtisztítjuk, kettévágjuk, magvaljuk a szilvát, lábasba tesszük. Ízesítjük cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel és citromborssal, és párolni kezdjük. Amikor finom fűszeres szaftot kezd engedni, hozzáadjuk a vörösbort, és kis lángon kb. 15 percig pároljuk. A tűzről levéve botmixerrel pürésítjük, de csak úgy nagyjából, nem teljesen pépesre, majd visszatesszük a tűzre. Az étkezési keményítőt elkeverjük a vízzel, besűrítjük vele a szilvaragut, majd 1-2 percig még főzzük kis lángon. A dióba és mogyoróba forgatott gombócokat a fűszeres szilvaragun tálaljuk.


Káposztás kocka



Hozzávalók:
1   n a g y o b b   ( k b .   2   k g )   k á p o s z t a
6 – 7   e v ő k a n á l   o l a j
2 – 3   c s a p o t t   e v ő k a n á l   c u k o r
s ó
f r i s s e n   ő r ö l t   f e k e t e   b o r s
5 0 0   g   f o d r o s   n a g y k o c k a   t é s z t a


A káposztát megtisztítjuk, külső, foltos leveleit eltávolítjuk, a fejet négyfelé daraboljuk. Minden negyed cikkből kivágjuk a torzsáját, majd a zöldséget nagy lyukú reszelőn apróra reszeljük. Nagy lábasban felhevítjük az olajat, karamellizáljuk rajta a cukrot. Hozzáadjuk a káposztát, ízesítjük sóval és borssal, és időnként meg-megkeverve szép aranybarnára pirítjuk. Közben a tésztát a szokott módon, bő, forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük. Amikor a káposzta készre pirult, hozzákeverjük a tésztát és összemelegítjük, kicsit össze is pirítjuk az egészet. Azonnal tálaljuk.


Rácsos diós szilváslepény



Hozzávalók kb. 30x35 cm-es tepsihez:
a tésztához:
40 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
1 csipet só
5 dkg porcukor
1 citrom
20 dkg vaj
1 tojás
1 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
4 tojás
20 dkg porcukor
20 dkg darált dió
1/2 citrom
1 teáskanál vaníliás cukor
maréknyi zsemlemorzsa
80 dkg szilva
a tetejére:
porcukor


A tésztához a lisztet a sütőporral elkeverjük, gyúródeszkára szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, a porcukrot és a citrom reszelt héját, majd elmorzsoljuk a vajjal. Végül a tojást – keveset félretéve belőle a tészta lekenéséhez – és a tejfölt is hozzáadva egyneművé gyúrjuk, folpakba csomagolva hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A tojássárgáját a porcukorral gépi habverővel krémesre keverjük. Hozzáadjuk a diót és a citromlevet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk a porcukrot is. Óvatosan a diós masszába forgatjuk. A tészta 2/3-át kinyújtjuk, a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Zsemlemorzsával megszórjuk, majd egyenletesen rárakjuk a jól lecsepegtetett, magozott, felezett szilvát. A diós habot egyenletesen rásimítjuk. A maradék tésztából ceruza vastagságú rudakat sodrunk, berácsozzuk vele a sütemény tetejét. A tészta gyúrásánál félretett tojással lekenjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt, kockákra vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.