Bordói sós rúd



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 80 db-hoz:
a tésztához:
2   c s o m a g   ( 2 × 1 2   g )   s ü t ő p o r
5 6 0   g   l i s z t
1   t e á s k a n á l   s ó
3 0 0   g   s e r t é s z s í r
2   t o j á s s á r g á j a
1 2 5   m l   t e j
a tetejére:
1   t o j á s
ő r ö l t   k ö m é n y m a g
t e t s z ő l e g e s   í z e s í t é s ű   f ű s z e r s ó
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A sütőporral elvegyített lisztet átszitáljuk, majd a sóval és a zsírral késes aprítóban morzsásra dolgoztatjuk. Gyúródeszkára borítjuk, a tojássárgája és a tej hozzáadásával egynemű tésztává gyúrjuk. Enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, derelyevágóval kb. 1,5×8 cm-es rudakra szabjuk. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük a kissé felvert tojással, megszórjuk köménnyel és kevéske fűszersóval. Előmelegített, 180 fokos sütőbn 15–17 perc alatt szép pirosra sütjük, kihűtve kínáljuk. 



Zserbópite



Hozzávalók 26 cm átmérőjű formához:
a tésztához:
10 dkg hideg vaj
20 dkg liszt
1 evőkanál porcukor
1 tojássárgája
2 evőkanál jéghideg víz
a formához:
vaj
a töltelékhez:
sárgabaracklekvár
20 dkg dió
2 tojás
1 tojásfehérje
2 evőkanál vaníliás cukor
8 dkg cukor
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 dl tejszín
1/2 csomag (6 g) sütőpor
5 dkg liszt
1 kupica rum
a tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj
mogyorókrokant (elhagyható)


A vajat késes aprítóban elmorzsoljuk az átszitált liszttel, majd a gyúródeszkára borítva gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a porcukorral, a tojássárgával és a vízzel. A piteformát vajjal alaposan kikenjük, a tésztát finoman kör alakúra nyújtjuk a deszkán, majd a formába helyezzük, és elegyengetjük benne. A hűtőben pihentetjük kb. 1/2 órán át. Közben a töltelékhez szárazon illatosra pirítjuk a diót. Tálcára öntjük, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd ledaráljuk. A tojássárgáját krémesre, habosra keverjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a kakaót, a tejszínt, a sütőporral elkevert és átszitált lisztet, a diót és a rumot. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, óvatosan a diós masszába forgatjuk. A lehűlt tésztát villával megszurkáljuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük. A sütőből kivéve megkenjük lekvárral, ráöntjük a tölteléket, majd a sütőbe visszatéve még kb. 1/2 órán át sütjük. Amikor teljesen kihűlt, az olajjal gőz fölött megolvasztott csokoládéval bevonjuk, majd mielőtt teljesen megdermedne rajta, hullámosra fújjuk a mázat, végül a közepét és a szélét mogyorókrokanttal díszítjük.

Zöldfűszeres krémsajtos rágcsa



Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg liszt
25 dkg vaj
25 dkg zöldfűszeres krémsajt
1 csapott teáskanál só
a tetejére:
1 tojás
szezámmag
fekete köménymag


A lisztet átszitáljuk, elmorzsoljuk a vajjal, majd gyors mozdulatokkal hozzágyúrjuk a krémsajtot is, közben ízesítjük a sóval. Egynemű tésztává gyúrjuk, lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra nyújtjuk, és derelyevágóval falatnyi darabokra szabjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojással, és megszórjuk a kétféle maggal. Előmelegített, 175-180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.


Mazsolás sárgarépasaláta



Hozzávalók:
10 dkg mazsola
kb. 40 dkg sárgarépa
1 nagyobb, savanykás alma
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál méz


A mazsolát leforrázzuk, leszűrjük. Amíg csepeg, meghámozzuk a répát és az almát, majd mindkettőt legyaluljuk. Az öntethez elkeverjük a mézet a citromlével és az olajjal, ízesítjük kevéske sóval. Az öntetbe forgatjuk a répát, az almát és a mazsolát, majd kicsit érni/hűlni hagyva tálaljuk.

Omlós mogyorós csók



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 60 db-hoz:
a tésztához:
1 0 0   g   m o g y o r ó
2 5 0   g   l i s z t
1   c s i p e t   s ó
1   t o j á s s á r g á j a
2 0 0   g   s z o b a - h ő m é r s é k l e t ű   v a j
1 2 5   g   p o r c u k o r
1   e v ő k a n á l   v a n í l i á s   c u k o r
a díszítéshez:
1   t o j á s f e h é r j e
6 0   m o g y o r ó s z e m
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A mogyoró felét finomra, a másik felét durvára daráljuk, elvegyítjük a liszttel és a sóval. A vajat kihabosítjuk a kétféle cukorral, hozzáadjuk a tojássárgáját, a mogyorós lisztet, és lisztezett gyúródeszkán egynemű tésztává állítjuk össze. Folpakba csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük.
Finoman átgyúrjuk, 4 egyforma részre osztjuk. Mindegyiket kb. 30 cm hosszú rúddá sodorjuk, majd 2 cm-es darabokra vágjuk. A tésztadarabokból golyókat formázunk, és – egymás között kellő távolságot hagyva – sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A közepükbe fakanál végével nem túl mély lyukakat nyomunk, a tetejüket megkenjük az enyhén felvert tojásfehérjével. A lyukakba 1–1 mogyorót illesztünk, és előmelegített, 180 fokos sütőben 15–18 perc alatt készre sütjük. Kihűlve tálaljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. márciusi számában.

Fahéjas-almapürés piskótatekercs



Hozzávalók:
a tésztához:
3 tojás
8 dkg cukor
10 dkg rétesliszt
2 kávéskanál sütőpor
1/2 dl tej
a töltelékhez:
25 dkg almapüré
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
a díszítéshez:
porcukor


A sütőt előmelegítjük 250 fokra, és kibélelünk sütőpapírral egy kb. 27 x 38 cm-es tepsit. A tojást a cukorral nagyon habosra, krémesre keverjük, végül kis adagokban hozzákeverjük a tejet is. A réteslisztet elvegyítjük a sütőporral, és óvatos mozdulatokkal a cukros tojásba forgatjuk. A tésztát 27x38 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd előmelegített, 250 fokos sütőben kb. 4 percig sütjük. Kicsit alacsonyabb hőfokra állítjuk a sütőt, és még 4-5 percig sütjük a tésztát. A megsült tésztát végül cukorral megszórt sütőpapírra borítjuk, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. Az almapürét elkeverjük a fahéjjal, és azonnal a forró piskótára simítjuk. A cukorral megszórt sütőpapír segítségével feltekerjük. Úgy fektetjük tálra, hogy az illesztés alulra kerüljön, hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt porcukorral meghintjük, szeletelve tálaljuk.