2013. augusztus 17., szombat

Kávétorta, ajándék és egy kis pihenő...

Nálam most jött el a nyári szünet ideje, szabadság, üdülés, kikapcsolódás, pihenés... :) Addig is, amíg nem leszek, hoztam nektek egy nagyon finom tortát. Családi összejövetelre készült, utólag már mondhatom, mindenki legnagyobb megelégedésére. A receptet Citromhabtól hoztam - ezúton is köszönet érte -, és bár kávétorta a neve, nyugodtan nevezhetnénk kávés csokitortának is, hiszen majd' fél kiló csokoládé figyel a krémjében. :) Citromhabnál tejcsokiból készült, nálunk étcsokoládé került bele, plusz emiatt egy kis cukor is. Nagyon finom torta, csak ajánlani tudom minden csokoládé- és kávékedvelőnek. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 26 centi átmérőjű tortaformához:
a krémhez:

  • 4 dl tejszín
  • 40 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál instant kávépor
  • cukor, vaníliás cukor ízlés szerint

a tésztához:

  • 3 x 2 tojás
  • 3 x 6 dkg kristálycukor
  • 3 x 1 evőkanál víz
  • 3 x 7 dkg liszt
  • 3 x 4 g sütőpor

a díszítéshez:

  • 2 dl tejszín
  • mogyorókrokant, csokoládé kávészemek




  • A krémhez összeforraltam a tejszínt, az étcsokit, a kávét, ízesítettem kevéske cukorral és vaníliás cukorral, majd hagytam szobahőmérsékletűre hűlni, végül hűtőben 4-5 órán keresztül hűlt tovább.
  • A tészta sütéséhez a sütőt előmelegítettem 180 fokra, majd a tészta hozzávalóiból külön-külön három lapot sütöttem.
  • A tojásokat nagyon habosra, krémesre kevertem a kristálycukorral, a végén hozzáadtam a vizet is.
  • A sütőporral elkevert, átszitált lisztet fakanállal óvatosan a habos masszába forgattam, majd sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem a masszát.
  • Az előmelegedett sütőben kb. 12-14 perc alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve kicsit pihenni hagytam, majd késsel meglazítottam az oldalát, lepattintottam róla a karimát és a tésztát a sütőpapírral együtt leemeltem az alsó sütőlapról, így hagytam kihűlni.
  • Ezzel a módszerrel elkészítettem a másik két lapot is, majd megvártam, míg az utolsó lap is teljesen kihűl (a sütőpapírt akkor húztam le róluk, amikor összeraktam a tortát).
  • A lehűlt krémet gépi habverővel krémesre kevertem.
  • Az alsó lap köré visszatettem a tortakarimát, és a lapra kentem a krém harmadát.
  • Erre jött a második lap, a krém következő harmada, majd befedtem a harmadik lappal.
  • A tortakarimát eltávolítottam, és a maradék krémet a torta tetejére és oldalára kentem, bevontam vele a tortát.
  • Hűtőbe téve hagytam a krémet kicsit visszadermedni (nálam egy éjszakán át pihent).
  • A díszítéshez a torta oldalát mogyorókrokanttal szórtam meg.
  • A tejszínből kemény habot vertem, és a torta tetejének a szélét plusz körben az alját díszítettem vele, csillagcsöves habzsák segítségével.
  • Végül mogyorókrokanttal megszórtam a torta közepét is, és csokoládé kávészemekkel raktam ki körben a tetejét.



Mónika Váncza-projektjében, a július havi sorsoláson kedvezett nekem a szerencse, és egy nagyon hasznos ajándékcsomagot nyertem, amit ezúton is köszönök Mónikának! :) A fenti tortát még nem ezzel a habzsákkal díszítettem, de klassz dolgokat nyertem, azt hiszem, jól fogom tudni használni őket a konyhában! :)


Mindenkinek kívánok további szép hosszú hétvégét, jó sütést-főzést, pihenést! :)))