Burgonyakrémleves sajttal



Hozzávalók:
6–8 burgonya
húsalaplé
1 evőkanál vaj
2 csapott evőkanál liszt
kb. 10 dkg trappista sajt

2,5–3 dl tejföl
a tálaláshoz:
reszelt sajt
pirított kenyérkocka


A krumplit meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és váltott vízben többször átmossuk. Annyi alaplében, amennyi ellepi, puhára főzzük. A tűzről levéve állni hagyjuk néhány percig, majd botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a vajat, a lisztet és a sajtot. Felöntjük annyi alaplével, hogy kellő sűrűségű legyen. A tűzre visszatéve felforraljuk, majd kis lángon kb. 10 percig főzzük, közben – ha szükséges – ízesítjük sóval. Végül a tejfölt is – hőkiegyenlítéses módszerrel – hozzáadjuk, és rotyogtatjuk még 1-2 percig. Pirított kenyérkockával, reszelt sajttal tálaljuk.


Görög saláta



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
1   k í g y ó u b o r k a
4   p a r a d i c s o m
1   l i l a   h a g y m a
n é h á n y   o l í v a b o g y ó
2 0 0   g   f e t a   s a j t
1   c i t r o m   k i f a c s a r t   l e v e
s ó
f r i s s   v a g y   m o r z s o l t   o r e g á n ó
4 – 5   e v ő k a n á l   o l í v a o l a j
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A zöldségeket tisztítás után apró kockákra vágjuk, keverőtálba tesszük. Az olívaolajat kevés sóval, oregánóval és a citromlével összekeverjük, a zöldségekre öntjük. (A sóval óvatosan bánjunk, mivel a feta is sós!) A sajtot is felkockázzuk vagy nagyobb darabokra morzsoljuk, a salátába forgatjuk. (Úgy is készülhet, hogy csak a felét keverjük a salátába, a másik felét – esetleg olajbogyóval együtt – a kész saláta tetejére halmozzuk.) Azonnal tálaljuk.


Kapros újhagymasaláta



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
9 – 1 0   ú j h a g y m a
1   c s o k o r   k a p o r
2 0 0   m l   v í z
3   c s a p o t t   e v ő k a n á l   c u k o r
1   e v ő k a n á l   ( 1 0 % - o s )   e c e t
s ó
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A hagymát és a kaprot megtisztítjuk, utóbbit felaprítjuk. Az újhagymát a zöld szárrész egy részével együtt felkarikázzuk. A vízben feloldjuk a sót, a cukrot és az ecetet, majd beleforgatjuk a hagymát és a kaprot.



Vörösboros eperkrémleves



Hozzávalók:
1,2 l tej
4 dkg liszt
4 dkg puha vaj
60 dkg eper
15–20 dkg cukor
1/2 dl vörösbor
2 citrom kifacsart leve
4 dl tejszín
2 evőkanál vaníliás cukor


A tejet felforraljuk. Közben a lisztet és a vajat késes aprítóval morzsás állagúra dolgozzuk, és a forrásban lévő tejhez adjuk. Folyamatosan kevergetve, kis lángon kb. 5 percig főzzük, majd hűlni hagyjuk. Közben megtisztítjuk az epret, megmossuk, megszórjuk a cukorral, óvatosan átkeverjük, és 1/2 óráig állni hagyjuk. A besűrített, kihűtött tejhez hozzáadjuk a lecukrozott epret a kioldódott lével együtt, a vörösbort, a citromlevet, a tejszínt, a vanílis cukrot, és botmixerrel pürésítjük. (Finom szűrőn átszűrhetjük, hogy az eper magvai ne kerüljenek bele.) Jól behűtve tálaljuk.


Villámgyors kakaós csiga



Hozzávalók 28-30 db-hoz:
50 dkg túró
20 dkg porcukor
1 dl tej
12 evőkanál olaj
50 dkg liszt
1 csipet só
1 csomag (12 g) sütőpor
8 evőkanál porcukor
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor


A túrót és a porcukrot gépi habverővel elkeverjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a tejet és végül 10 evőkanál olajat is. A lisztet átszitáljuk, elvegyítjük benne a sót és a sütőport, majd hozzádolgozzuk a túrós elegyet. A tésztát kettévesszük, mindkét részt téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük 1-1 evőkanál olajjal, majd rászitálunk 4-4 evőkanál porcukrot és 2-2 evőkanál kakaóport. Feltekerjük, 2 cm-es csigákra vágjuk. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.



Epres palacsintatorta



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
a palacsintához:
2 0 0   g   l i s z t
2   t o j á s
3 0 0   m l   t e j
1   c s i p e t   s ó
1   t e á s k a n á l   c u k o r
1 5 0   m l   s z é n s a v a s   á s v á n y v í z
2   e v ő k a n á l   o l a j
a töltelékhez:
1   c s o m a g   ( 4 0   g )   v a n í l i a í z ű   p u d i n g p o r
1   c s o m a g   ( 4 0   g )   e p e r í z ű   p u d i n g p o r
1   l   t e j
4   e v ő k a n á l   c u k o r
3 0 0   g   e p e r
a tetejére:
p o r c u k o r
t e j s z í n h a b
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

Kézi habverővel csomómentesre dolgozzuk a tojást, a tejet, a sót, a cukrot és a lisztet. 1/2 órát pihentetjük, majd beledolgozzuk az ásványvizet és az olajat. A tésztából felhevített serpenyőben kb. 10 palacsintát sütünk. A kétféle pudingporból 2–2 evőkanál cukorral és 500–500 ml tejjel a szokott módon sűrű pudingot főzünk, mindkettőt hagyjuk langyosra hűlni. Az epret megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. Az első palacsintát megkenjük vaníliapudinggal, ráhelyezzük a következő palacsintát, amit eperpudinggal kenünk meg, és megszórjuk eperrel. A rétegezést addig folytatjuk, amíg az összes hozzávaló el nem fogy – a tetejére palacsinta kerüljön. Néhány órára vagy 1 éjszakára hűtőbe tesszük. A tetejét tejszínhabbal díszítjük, és szeletekre vágva tálaljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. májusi számában.

Császárszelet



Hozzávalók:
6 szelet sertéskaraj
liszt
olaj
vaj
1 evőkanál paradicsompüré
10 dkg gyufametélt
1 dl tejföl
1 tojás
10 dkg trappista sajt


A húst vékonyra klopfoljuk, sózzuk és lisztbe forgatjuk. Nagyobb lábasban kevés olajat hevítünk, a karaj mindkét oldalát ropogós-pirosra sütjük, majd a zsiradékból kivéve félretesszük. A visszamaradt zsírban 1 evőkanálnyi lisztet pirítunk, hozzáadjuk a paradicsompürét, felöntjük 1 dl vízzel, majd összeforraljuk. Akkora tepsibe öntjük, amekkorába a hússzeletek beleférnek, egymás mellé a szaftra fektetjük az elősütött karajszeleteket. Enyhén sós vízben a szokott módon megfőzzök a metéltet, leszűrjük, és elkeverjük kevéske vajjal. A tojást enyhén felverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd beleforgatjuk a tésztát. A masszát a hússzeletekre halmozzuk, majd mindet megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített, 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.