Fenyőmagos-mazsolás csirkeragu



Hozzávalók:
80 dkg csirkemellfilé
5 dkg mazsola
2 evőkanál méz
1 evőkanál ketchup
1 dl száraz fehérbor
5 dkg fenyőmag
morzsolt zsálya
őrölt fehér bors


A megtisztított húst nagyobb kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a mazsolát, a fenyőmagot, a mézet, a ketchupot, felöntjük a borral. Ízesítjük zsályával, fehér borssal és sóval, majd letakarva 1 éjszakán át hűtőben pácoljuk. Másnap adagonként vastagabb alufóliába csomagoljuk, és faszénparázson készre sütjük. Sajtos-kakukkfüves burgonyapürével körítjük, de friss salátával is finom.


Sajtos-kakukkfüves burgonyapüré



Hozzávalók:
1,2–1,5 kg burgonya
4 dl tejszín
20 dkg trappista sajt
morzsolt kakukkfű
őrölt szerecsendió

frissen őrölt fekete bors


A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, váltott vízben többször megmossuk. Sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, áttörjük. Hozzáadjuk a felforrósított tejszínt és a reszelt sajtot, ízesítjük a fűszerekkel, és alaposan elkevejük.


Palacsintarózsa



Hozzávalók:
a palacsintához:
40 dkg liszt
3 tojás

1 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1 evőkanál olaj
7 dl tej
3–3,5 dl szódavíz
az öntethez:
8–9 dl tej
1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor
2–3 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás cukor


A tojást elkeverjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a lisztet, sót, a tejet, az olajat, a szódavizet, és tejszín sűrűségű tésztává keverjük. Pihenni hagyjuk, közben elkészítjük az öntetet. A pudinport elvegyítjük a cukorral, felöntjük kevés tejjel, csomómentesre keverjük. Fokozatosan hozzáöntjük a többi tejet, és folyamatosan kevergetve híg mártássá főzzük. A tűzről levéve ízesítjük a vaníliás cukorral. A tésztából a szokott módon palacsintákat sütünk. Egyesével vágódeszkára tesszük, és csiga vonalban, körkörösen haladva mindet 1-1 hosszú csíkra vágjuk. Belülről kifelé haladva, nem túl szorosan feltekergetjük, így alakítva ki a rózsa formát. A palacsintarózsákat az öntettel tálaljuk.



Angol húsos pite



Hozzávalók:
a tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg vaj
1/2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 tojás
1/2 dl tej
a töltelékhez:
1 evőkanál olívaolaj
50 dkg darált hús
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál paradicsompüré

frissen őrölt fekete bors
2 babérlevél
5 borókabogyó
a tetejére:
1 tojás
szezámmag


A lisztet tálas mixer edényébe szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot. Belevagdaljuk a vajat, és dagasztóspirállal morzsás állagúra dolgoztatjuk. Hozzáadjuk a tojást és a tejet, egynemű tésztává dolgoztatjuk össze, majd lisztezett gyúródeszkán cipóvá formázzuk. Folpakba csomagolva hűtőbe tesszük. Az olívaolajon megpirítjuk a megtisztított és apróra kockázott vörös- és fokhagymát. Rátesszük a húst, fehéredésig pirítjuk, ízesítjük a paradicsompürével, sóval, borssal, a babérlevéllel, a borókabogyóval, és lefedve, kis lángon készre pároljuk. Hagyjuk kihűlni, majd eltávolítjuk belőle a babért és a borókát. A tésztát 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd 10 cm átmőrjű köröket szaggatunk belőle. Mindre 1-1 szűk evőkanálnyi tölteléket teszünk, kettéhajtjuk, és a széleket jól összenyomjuk. Sütőpapírral bélelt, nagy tepsibe sorakoztatjuk a pitéket, a tetejüket megkenjük az enyhén felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített, 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.


Diós macskaszem



Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg liszt
10 dkg zsír

cukor
4 tojássárgája
3 dkg friss élesztő
szűk 1 dl tej
a töltelékhez:
sárgabaracklekvár
20 dkg porcukor
20 dkg darált dió
4 tojásfehérje
a tetejére:
1 tojás
porcukor


A tejet meglangyosítjuk, feloldunk benne 1 csipet cukrot, belemorzsoljuk és hagyjuk felfutni az élesztőt. A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk benne a zsírt. A tojássárgájával és az élesztővel egynemű tésztává gyúrjuk. 4 egyforma részre osztjuk, mindegyikből cipót gömbölyítünk. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, a vége felé beleszitáljuk a porcukrot, majd óvatosan – hogy ne törjük össze a habot – beleforgatjuk a diót. Az első cipót vékony, kb. 25x32 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük lekvárral, a rövidebbik oldalával párhuzamosan a középső 4-5 cm-es sávra halmozzuk a töltelék 1/4-ét. A tésztaszéleket mindkét oldalról feltekerjük a töltelékig. Sütőpapírral bélelt, kb. 25x38 cm-es tepsibe tesszük. Ugyanígy járunk el a többi tésztával és töltelékkel is. A rudak tetejét megkenjük az enyhén felvert tojással, majd előmelegített, 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük. Miután kihűltek, porcukorral meghintjük, és ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.


Fokhagymás-tejszínes csirkemell



Hozzávalók:
1 kg csirkemellfilé
liszt
zsemlemorzsa
tojás
kevés vaj
4 gerezd fokhagyma
1 l tejszín
25–30 dkg trappista sajt

frissen őrölt fekete bors


A csirkemellet felszeleteljük, kissé klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A lisztet és a zsemlemorzsát kb. fele-fele arányban elvegyítjük, és a húst először a lisztes morzsába, majd tojásba, végül ismét a lisztes morzsába forgatjuk. Mindet nagyobb, vajjal kikent tepsibe fektetjük. Leöntjük a tejszínnel, megszórjuk a tisztított, zúzott fokhagymával. Előmelegített, 200 fokos sütőbe tesszük, 1/2 órán át sütjük – közben félidőben óvatosan, hogy a bundája rajta maradjon, mindet megfordítjuk. Megszórjuk a reszelt sajttal, majd annyi ideig sütjük tovább, amíg szép színt nem kap. Parázs újburgonyával, savanyúsággal vagy salátával tálaljuk.


Parázs újburgonya


Hozzávalók:
1 kg apró szemű újburgonya
2 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
kevés olívaolaj

néhány friss bazsalikomlevél
1–2 friss rozmaringág


A krumplit alaposan megmossuk, kockákra vágjuk. A vörös- és fokhagymát megtisztítjuk, előbbik félbevágva felszeleteljük, utóbbit összekockázzuk. Kacsasütő vagy más hőálló tálba szórjuk a burgonyát, a kétféle hagymát, meglocsoljuk olívaolajjal. Belemorzsoljuk a fűszernövényeket, sózzuk. Finoman átkeverjük, és lefedve 190-200 fokos sütőbe tesszük. A burgonya teljes puhulásáig sütjük, közben néhányszor óvatosan átforgatjuk. Végül eltávolítjuk a tetejét, és hagyjuk kicsit megpirulni.


Tojásos-sonkás csirkehúskenyér



Hozzávalók kb. 30 cm-es őzgerincformához:
diónyi vaj
20–25 dkg vékony szelet sonka
60 dkg csirkemellfilé
10 dkg sonkatörmelék
2 dl tejszín
2 tojásfehérje

frissen őrölt fekete bors
friss vagy morzsolt kakukkfű
friss petrezselyemzöld
főtt tojás


Az őzferincformát alaposan kivajazzuk, kibéleljük a kissé egymásra csúsztatott sonkával úgy, hogy a szeletek a formán is túllógjanak. A csirkehúst kockákra vágjuk, késes aprítóban a sonkával, a tejszínnel és a tojásfehérjével pépesítjük. Ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel és aprított petrezselyemmel. A felét óvatosan a formába igazítjuk úgy, hogy mindenhol egyenletesen kitöltse. Ráhelyezzük a tojásokat, majd befedjük a maradék masszával, ügyelve arra, hogy minden helyet kitöltsön a pép. Ráhajtjuk a sonkát, majd lefedjük olajjal kent alufóliával. Meleg vízzel félig felöntött, mély tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben kb. 45 percig gőzöljük. A sütőből kivéve a tetejét lesúlyozzuk, és hagyjuk kihűlni. Tálaláskor vágódeszkára borítjuk, és vékony szeletekre vágva kínáljuk.