2012. május 13., vasárnap

DIÓS MACSKASZEM



Hozzávalók:
a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • pici só
  • 4 tojássárgája
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 csipet cukor
  • szűk 1 dl tej
a töltelékhez:
  • sárgabaracklekvár
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • 4 tojásfehérje
a tetejére:
  • 1 tojás
  • porcukor


  • A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, hozzáadtam a sót, a zsírt, és elmorzsoltam.
  • Végül hozzáadtam a tojássárgákat és a felfutott élesztőt is, és egynemű tésztává gyúrtam. Nem kell kelni hagyni, dolgozhatunk vele tovább.
  • A tésztát 4 cipóra osztottam, majd elkészítettem a tölteléket.
  • Ehhez kemény habbá vertem a tojásfehérjét, a vége felé beleszitáltam a porcukrot, majd óvatosan, hogy ne törjem össze a habot, beleforgattam a darált diót is.
  • Az egyik cipót vékony lappá nyújtottam (kb. 25 x 32 cm-es téglalappá).
  • A lapot megkentem sárgabaracklekvárral, majd a rövidebbik oldalával párhuzamosan, a középső 4-5 cm-es sávra halmoztam a töltelék 1/4-ét.
  • A tésztaszéleket mindkét oldalról feltekertem a töltelékig.
  • Sütőpapírral kibéleltem egy kb. 25 x 38 cm-es tepsit, és az első elkészült rudat keresztben a tepsibe tettem.
  • Ugyanígy jártam el a másik 3 tésztacipóval is.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőbe tettem, a tetejét (a tölteléket nem, csak a tésztát!) megkentem enyhén felvert tojással, és aranysárgára sütöttem.
  • Miután kihűlt, porcukorral meghintettem, ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaltam.