vasárnap, október 09, 2011

Talléros pohárkrém

A talléros pohárkrémet hosszú évek óta készítem a család nagy örömére, kicsik és nagyok egyaránt nagyon szeretik. Könnyen és hamar elkészül, viszont egy éjszakán át a hűtőben kell pihennie. A nevét a benne rejlő piskótatallérról kapta, de készíthetjük babapiskótával is. Első alkalommal - közel húsz éve - Szlovákiában ettem ilyen krémet, egy ott élő rokon nénit látogattunk, ő vendégelt meg minket ezzel a finom desszerttel. Már akkor is nagyon ízlett, és azóta nagyon sokszor készült, mindig pillanatok alatt elfogyott. Hasonlít a tiramisuhoz, azzal a különbséggel, hogy nem kell hozzá tejszínkrémsajt és ez a változat gyümölcsös, ami semmit sem ront az értékén, sőt! Sok sikert hozzá!

Ui.: Időközben újra elkészült, fotók itt! :)


Hozzávalók:
  • 1 csomag (45 g) tejszín ízű habpor
  • 3 kávéskanál kristálycukor
  • 6 dl tejföl
  • 3 tojásfehérje
  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • kb. 25 dkg piskótatallér (kerek piskóta)
  • 2-3 adag kávé (cukor nélkül)
  • 1 üveg (720 ml) őszibarackbefőtt
  • cukrozott kakaópor

  • A tejszín ízű habport, a kristálycukrot és az egyik csomag vaníliás cukrot elkevertem a tejföllel.
  • A tojásfehérjéből kemény habot vertem, a végefelé hozzáadtam a porcukrot és a vaníliás cukrot is.
  • Kávét főztem, picit hűlni hagytam.
  • Amíg a kávé hűlt, leszűrtem a barackbefőttet és apró kockákra vágtam.
  • Előkészítettem a poharakat, ebből az anyagmennyiségből 8 pohár krém készült.
  • A poharak aljába kevés krémet tettem, erre kávéba mártogatott - nem szabad eláztatni - piskótatallér került, amit krémmel fedtem be.
  • Ezután következett egy sor őszibarack-kocka, újra krém, majd kávéba mártogatott piskóta, amit végül krémmel fedtem be.
  • A poharakat egy éjszakára hűtőbe tettem, hogy a piskóta meg tudjon puhulni.
  • Tálalás előtt kb. fél órával a krémet megszórtam cukrozott kakaóporral, majd tálaltam. (Azért érdemes tálalás előtt megszórni a cukrozott kakaóporral, hogy legyen ideje felszívni a nedvességet, és ne recsegjen a cukor a fogunk alatt.)

10 megjegyzés:

  1. Hmmm... Maradt még? Beugranék érte. ;D

    VálaszTörlés
  2. Petra, szívesen látlak, talán van még egy pohárral a hűtőben!

    VálaszTörlés
  3. Van pár tallérom :D Ez lesz estére a desszert vacsora utánra!

    VálaszTörlés
  4. :( utolsó előtti ponton átfutott a tekintetem, ezt csak holnap élvezhetjük!!! :D

    VálaszTörlés
  5. Vicuska! Azt akartam ajánlani, hogy áztasd meg egy picit jobban a tallérokat, és akkor lehet, hogy már estére jó is lesz, de szerintem a krémmel egy éjszakán át összeérve van igazán jó íze!

    VálaszTörlés
  6. Hát ez isteni finom lett, a tejszín nálam kimaradt, diétásabb változatként készítettem, de ment bele egy réteg vaníliás puding az előírtnál kevesebb tejben főzve. Üde és finom desszert!!!!! Köszi! :)

    VálaszTörlés
  7. Ez valami isteni finom lehet, és a látvány lenyűgöző!!!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk tényleg nagy kedvenc, amikor először kóstoltam, rögtön elvarázsolt engem is. Idestova 20 éves recept! :)

      Törlés
  8. Hankka, lehet, hogy én vagyok a buta, de a tejfölös cuccot a habbal össze kell keverni? Ezt nem írtad, csak hogy a krémet rétegezzük, de mi a krém, csak a tejfölös cucc, vagy a tejfölös tojásfehérjés cucc? Vagy a habot külön kell rátenni? És az nem esik össze? A tejfölt a tejszín ízű habporral és a cukrokkal csak fakanállal kell összekeverni, vagy habverővel a habpor miatt? Köszi a választ előre is, ne haragudj, de nem egészen értem, és szeretném elkészíteni! :)

    VálaszTörlés