Káposztás "kocka"



Hozzávalók:
kb. 1,8 kg káposzta
6 evőkanál olaj
3 csapott evőkanál + 2 kávéskanál cukor
1 nagyobb vöröshagyma
frissen őrölt fekete bors

1,5 kg liszt
12 dkg zsír
3 tojás
7,5 dkg friss élesztő
kb. 7,5 dl tej
a tetejére:
1 tojás


A káposzta külső, foltos leveleit eltávolítjuk, félbe, majd tovább felezve negyedekre vágjuk. Kivágjuk a torzsáját, majd legyaluljuk a káposztát. Nagyobb lábasban az olajon a 3 evőkanál cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, és megpirítjuk a cukros olajban. A hideg hagymakockák miatt a karamellizált cukor megkeményedik, ettől nem kell megijedni, a káposzta párolása során szépen szétolvadnak ezek a kemény darabkák. Hozzáadjuk az apróra gyalult káposztát, ízesítjük sóval és borssal. Közepes lángon, időnként kevergetve készre pirítjuk.
Az élesztőt zárható műanyag edénybe tesszük, fakanállal szétdörzsöljük, hozzáadjuk a 2 kávéskanál cukrot, folyékony állagúra keverjük. Felöntjük kb. 1 dl langyos tejjel, majd a tetejét rázárva hagyjuk felfutni. Amikor ledobta a tetőt, már nem zárjuk vissza rá, csak rátesszük, és megvárjuk, amíg újra felfut az élesztő. Közben a lisztet elmorzsoljuk a zsírral és sóval. Összegyúrjuk a tojással, a langyos tejjel és a felfutott élesztővel. A tej mennyisége a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is függ. A tésztát pár percig dagasztjuk, majd tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1,5 órán át kelesztjük. Lisztezett gyúrólapon kb. 1/2 cm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. A pirított káposzta felét egyenletesen rászórjuk, rákenjük. Gondolatban 4 részre osztjuk, majd balról középig, jobbról középig behajtjuk, végül középen, a tészták találkozásánál is kettéhajtjuk a tésztát. 90 fokkal elfordítjuk, újra téglalap alakúra nyújtjuk. Rákenjük a maradék pirított káposztát, majd megismételjük az előző műveletet, az ún. dupla hajtogatást. 10 perc pihentetés után újra elfordítjuk 90 fokkal, nyújtjuk és hajtogatjuk. Újabb 10 percnyi pihentetés után kb. 1,5 ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, majd egyforma, kb. 4x4 cm-es kockákra szeljük. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk – nem túl közel egymáshoz –, majd a tetejüket az enyhén felvert tojással megkenjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.