2011. augusztus 15., hétfő

ŐZPÖRKÖLT BOGRÁCSBAN



Hozzávalók:
  • őzcomb
  • zsír
  • 4 nagyobb vöröshagyma
  • 5-6 paradicsom
  • 4 paprika
  • só, őrölt bors, majoránna, őrölt pirospaprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • félédes vörösbor
  • csípős paprikakrém
  • 2 kisebb burgonya


  • A szabadtűzön főzéshez először is előkészítettem a hozzávalókat, és a párommal tüzet rakattam, hogy mire mindent előkészítek, addigra a tűz is pont jó legyen: ne égjen nagy lánggal, szépen álljon be.
  • A húst kicsontoztam, megtisztítottam az inaktól, hártyáktól, és kb. 2 cm-es kockákra vágtam.
  • A vörös- és fokhagymát megtisztítottam, az előbbit apró kockákra vágtam, utóbbit összezúztam.
  • A paradicsomot és a paprikát megmostam, a paradicsomot cikkekre-félcikkekre, a paprikát karikákra és szeletekre vágtam.
  • Összekészítettem a fűszereket, elővettem a zsírt, és elkezdődhetett a főzés.
  • Jó adagnyi zsírt kikanyarítottam a bödönből, és a bográcsba tettem, amit feltettem a tűzre.
  • Amikor már kellően felmelegedett, beletettem az aprított vöröshagymát, és fonnyasztani-pirítani kezdtem.
  • Ezután következett a paprika és a paradicsom, amiből finom lecsós alapot főztem.
  • Belekerült a hús, amit fehéredésig pirítottam, ekkor került rá a bors, a majoránna és a só.
  • Nemsokára megszórtam pirospaprikával, elkevertem, jöhetett a zúzott fokhagyma.
  • Ezután folyamatosan öntöttem rá a félédes vörösbort, nálam "megitta" az őz a teljes üveggel.
  • A tüzet annyira mérsékeltem a bogrács alatt – a képen látszik is –, hogy szinte csak néha-néha buggyanjon egyet-egyet, nagyon kis lángon főztem a húst hosszú órákon át (mivel délután kezdtem főzni, késő este lett, mire elkészült).
  • A főzési idő vége felé ízesítettem-tüzesítettem egy kis csípős paprikakrémmel, és hozzáadtam a megtisztított, egészben hagyott burgonyákat is. Ezek szétfőnek, és sűrítik, szaftosabbá teszik a pörköltet.
  • Készre főztem az egészet, és friss kenyérrel, savanyúsággal tálaltam.